Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2006-10-25

1. Kiedy koszty wyżywienia pracowników nie podlegają składkom na ZUS

Koszty ponoszone przez pracodawców związane z wyżywieniem pracowników, np. w postaci: bonów obiadowych, kuponów na zakup artykułów spożywczych czy gotowego posiłku wydawanego w czasie pracy, są przychodami pracowników ze stosunku pracy. Jest to dodatkowy przychód pracowników, który po spełnieniu określonych warunków może zostać wyłączony z podstawy wymiaru składek na ich ubezpieczenia.

Możliwość zwolnienia ze składek kosztów ponoszonych przez pracodawcę na zapewnienie pracownikom posiłków dotyczy przede wszystkim zakładów pracy, których do zapewnienia posiłków zobowiązują przepisy o bezpieczeństwie i higienie pracy. W przypadku innych pracodawców, zwolnienie ze składek zależy od zapewnienia tych posiłków w odpowiedniej formie lub miejscu.
Jedno z pomieszczeń w zakładzie chcemy przeznaczyć na stołówkę dla pracowników i zleceniobiorców. Posiłki będą przygotowywane na miejscu przez zatrudnionego kucharza, a pracownicy i zleceniobiorcy będą je otrzymywać na podstawie wydanych przez zakład bonów obiadowych. Czy ich wartość będzie podlegać składkom na ubezpieczenia społeczne?
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00