Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 21.02.2014, sygn. IBPP2/443-1048/13/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-1048/13/RSz

zastosowanie 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży wymienionych we wniosku posiłków

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 7 listopada 2013r. (data wpływu 12 listopada 2013r.), uzupełnionym pismem z 29 stycznia 2014r. (data wpływu 3 lutego 2014r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży wymienionych we wniosku posiłków - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12 listopada 2013r. został złożony ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży wymienionych we wniosku posiłków.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 29 stycznia 2014r. (data wpływu 3 lutego 2014r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 23 stycznia 2014r. znak: IBPP2/443-1048/13/RSz.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku VAT wykonującym usługi cateringowe, w tym catering dietetyczny całodniowy wraz z dostawą do klienta. Wpis do ewidencji działalności gospodarczej zawiera następujące określenie wykonywania działalności wg kodów PKD: 56.21.Z Przygotowanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering). Wykonywanie działalności gospodarczej polega na przygotowaniu potraw przez Wnioskodawcę i dowozie ich do klienta. Z klientami podpisywane są umowy na świadczenie usług. Klienci mogą zamawiać obiad lub zestaw dietetyczny na cały dzień. W skład zestawów dietetycznych wchodzą: gorące danie obiadowe, podwieczorek, kolacja oraz śniadania i drugie śniadanie na kolejny dzień. Przykładowe menu dietetyczne na 1 dzień:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00