Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 14.07.2014, sygn. ITPP1/443-426/14/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-426/14/MS

Prawo do odliczenia podatku VAT przez Hotel w związku z działalnością dostarczania gościom hotelowym do pomieszczeń będących własnością Spółki posiłków śniadaniowych, konferencyjnych, lunchów i serwisu do pokoi

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 14 kwietnia 2014 r. (data wpływu 17 kwietnia 2014 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabywanie opisanych usług cateringowych - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17 kwietnia 2014 r. został złożony ww. wniosek, o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabywanie opisanych usług cateringowych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca (hotel) w ramach prowadzonej działalności świadczy usługi hotelowe we własnym obiekcie. Hotel posiada pomieszczenia restauracji wraz z zapleczem kuchenno-cateringowym oraz magazyn, które zostały wydzierżawione zewnętrznej firmie na prowadzenie przez nią działalności na własny rachunek. Wnioskodawca zawarł z dzierżawcą umowę na przygotowanie, dostarczanie i serwowanie posiłków w formie śniadań oraz lunchów dla gości hotelowych korzystających z noclegów lub sal konferencyjnych znajdujących się na terenie hotelu. Śniadania, lunche i posiłki konferencyjne są przygotowywane na zapleczu kuchennym dzierżawionej restauracji i dostarczane dla gości hotelowych w formie stołu szwedzkiego w salach restauracyjnych w określonych godzinach w ciągu dnia lub dostarczane są do sal konferencyjnych, a także na życzenie gości do pokoi hotelowych. Współpraca z dzierżawcą dotyczy więc tylko posiłków zamawianych w ramach pobytu gości w hotelu. Za wydane na zlecenie Wnioskodawcy posiłki, dzierżawca wystawia faktury VAT. Dzierżawca restauracji prowadzi pełną działalność gastronomiczną dla klientów z zewnątrz (tj. niebędących gośćmi hotelowymi). Wnioskodawca jest zarejestrowanym czynnym podatnikiem podatku VAT. Zakup posiłków w formie śniadań, lunchów dla gości hotelowych korzystających z noclegów lub sal konferencyjnych oraz na zamówienie gości do pokoi hotelowych służy Wnioskodawcy do wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem od towarów i usług. Usługi te są częścią składową świadczonych przez Wnioskodawcę (hotel) usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00