Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 16.09.2011, sygn. ILPP2/443-961/11-2/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-961/11-2/MR

Podatek od towarów i usług w zakresie stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży cukru żelującego.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki Akcyjnej, przedstawione we wniosku z dnia 13 czerwca 2011 r. (data wpływu 17 czerwca 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży cukru żelującego jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17 czerwca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku VAT w zakresie stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży cukru żelującego.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Przedmiotem działalności gospodarczej Wnioskodawcy (dalej zwanego Spółką) jest produkcja cukru. Spółka należy do czołowych producentów cukru w Polsce. Spółka jest właścicielem kilku zakładów produkcyjnych (cukrowni). Działalność Spółki cechuje dynamiczny rozwój oraz stałe ugruntowywanie pozycji na polskim rynku.

Spółka jako producent cukru wprowadza na rynek różne nowe produkty przemysłu cukrowniczego. Spółka jest producentem wyrobu o nazwie cukier żelujący 1:1, który ma następujący skład: cukier biały 97,8%, mieszanina żelująca (pektyna) średnia ilość max do 2%, olej kokosowy średnia ilość 0,2%. Produkt ten przeznaczony jest do wyrobu konfitur, dżemów oraz galaret według przepisów umieszczonych na opakowaniu. Produkt ten nie jest przeznaczony do słodzenia napojów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00