Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2015-08-12

Czy dietę należy pomniejszać o posiłek, z którego pracownik nie skorzystał

Podczas delegacji nasz pracownik miał opłacony nocleg, w którego cenie było zapewnione śniadanie. Zgodnie z poleceniem służbowym pracownik musiał opuścić hotel o godz. 5.00 rano i w związku z tym nie miał możliwości spożycia posiłku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy obniżyć dietę o zapewnione śniadanie? Czy jeżeli jej nie obniżymy, to po stronie pracownika powstanie przychód do opodatkowania?

PROBLEM

RADA

Przepisy rozporządzenia w sprawie podróży służbowych nakazują obniżenie diety tylko wtedy, gdy w ramach usługi noclegowej pracownikowi zapewniono wyżywienie. Chodzi o sytuację, w której pracownik miał realną możliwość skorzystania ze śniadania, a nie taką, gdy z przyczyn niezależnych od pracownika nie było to możliwe. Nie można zatem obniżyć pracownikowi diety za śniadanie, którego nie mógł spożyć. Jednak organy skarbowe wskazują, że niezależnie od tego, czy pracownik mógł spożyć śniadanie, czy nie mógł, w takim przypadku niepomniejszenie diety spowoduje powstanie przychodu do opodatkowania w wysokości 25% diety.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00