Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.234.2023.3.KM

WIS TOWAR - proszek do produkcji lodów.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 16 czerwca 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 24, 26 i 27 lipca 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt w postaci proszku (baza) do produkcji lodów w automatach, zawierający w składzie m.in. (...)

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 16 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 24, 26 i 27 lipca 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (...), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Proszek (koncentrat) do produkcji lodów (...) do przygotowania w maszynach (automatach) do lodów.

Nazwa handlowa: (...).

Koncentrat jest mieszaniną suchych surowców spożywczych:

(...)

Skład koncentratu (1kg):

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00