Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 6 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.276.2021.1.JS

oznaczanie znakami akcyzy Produktów o kodzie CN 2206 00 59

Interpretacja indywidualna

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 1 października 2021 r. (data wpływu 11 października 2021 r.), uzupełnionym pismem z 4 listopada 2021 r. (data wpływu 4 listopada 2021 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie oznaczania znakami akcyzy Produktów o kodzie CN 2206 00 59:

-               jest nieprawidłowe w zakresie braku obowiązku oznaczania Produktów znakami akcyzy (pytanie oznaczone we wniosku nr 1);

-               jest prawidłowe w zakresie oznaczania Produktów banderolami dla wyrobów winiarskich (pytanie 2).

Uzasadnienie

W dniu 11 października 2021 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie oznaczania znakami akcyzy Produktów o kodzie CN 2206 00 59. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 4 listopada 2021 r. (data wpływu 4 listopada 2021 r.),

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

A. jest producentem (…) Spółka rozszerzyła portfolio swoich produktów o nowy produkt (dalej: Produkt lub Wyrób).

W zakresie powyższego Wyrobu Spółka otrzymała Wiążącą Informację Akcyzową, w której zostało stwierdzone, że Produkt nie wykazuje cech charakterystycznych dla piwa i dlatego nie może zostać zaklasyfikowany do pozycji CN 2203. Organ wydający WIA uznał, że Produkt powinien być sklasyfikowany do kodu CN 2206 00 59 („Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, sake); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone”).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00