Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2020-05-12

Nowy JPK. Kody stosowane w nowej ewidencji VAT

[AKTUALIZACJA 1.10.2020 r.] W rozporządzeniu Ministra Finansów, Inwestycji i Rozwoju z dnia 15 października 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i w ewidencji w zakresie podatku od towarów i usług ustawodawca wprowadził obowiązek stosowania w ewidencji VAT dodatkowych oznaczeń dla pewnych kategorii dostaw i usług. Poniżej znajduje listach tych oznaczeń. Po lewej stronie znajduje się spis treści, który powinien ułatwić Państwu poruszanie się po poszczególnych kategoriach oznaczeń.

1. Wykaz towarów lub usług, które w ewidencji sprzedaży muszą być oznaczone specjalnym kodem

L.p.

Rodzaj towaru lub usługi

Wykaz towarów lub usług

Numer kodu

Struktura kodu w JPK_VAT

1.

Alkohole według ustawy akcyzowej

Alkohol etylowy

  • wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej;
  • wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości;
  • napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy.

Ustawowa definicja alkoholu etylowego

01

GTU_01

Piwo

  • wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz
  • wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00,

 jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości.

Ustawowa definicja piwa

01

GTU_01

Wino

1) wino niemusujące – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2:

  • o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo
  • o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00